JULEMENUEN

Få mest ud af julen med hundevenlige opskrifter, opskrifter så du undgår madspild over julen og ikke mindst vores bud på de perfekte drikkevarer til julebordet. Velbekomme. 

EN GOD JUL

Hvad giver man menneskets bedste ven? Forkæl en firebenet ven med hjemmelavede julegodbider og julesnacks i julen. Se hvordan din hund kan blive en del af julen - din hund vil elske dig for det!

DERFOR
ELSKER VI HUNDE

Det foretrukne kæledyr i Danmark er hunden. Det er en trofast ven, som vi mennesker i mange år, har haft et tæt bånd til.

Som de fleste ved, så nedstammer hunden fra ulvene. Man mener, at det allerede var 30.000 år f.Kr., at
mennesket begyndte at få et forhold til ulvene. Mennesket formåede at tage dem til sig og gøre dem tamme og jage sammen med dem. På den måde hjalp mennesker og ulve hinanden med at overleve, og således, fik
mennesket en ny bedste ven.

JUL & HUND

Hunde er vilde med deres legetøj og bidedyr! Men intet slår en lækker godbid. Sådan laver du de bedste godbidder, som din hund kan snacke, mens du nyder din brunkage.

HVAD MÅ DIN HUND
GODT SPISE

Det er vigtigt at du sætter dig ind i, hvad din hund kan tåle at spise, før du laver dine egne hundegodbidder.
Se her hvad du kan blande sammen, når du laver hundevenlige lækkerier.

Se hvad din hund må spise her

HUNDEPYNT

Hunden er en del af familien - det kan  ingen være i tvivl om. Så hvorfor ikke inkludere hunden i julens mange traditioner. Giv din hund et “julekødben” eller julekalender med godbidder, så din hund kan få ligeså stor fornøjelse af julen som dig selv.

HUNDEBAG

Elsker du at bage? Vær kreativ og bag sjove godbidder og andre spiselige
snacks, som din hund kan nyde i julen.

Se opskrift her

Elsker du at bage? Vær kreativ og bag sjove godbidder og andre spiselige
snacks, som din hund kan nyde i julen.

- RIS -
- GULERØDDER -
- KØD -
- BANANER -
- FISK -
- GRÆSKAR -
- PÆRE -
- ÆG -

HUNDEKIKS

Udstik hundekiksene som sukkerstokke, kagekoner, rensdyr eller hvad end du har af udstikkere. Brug nogle juleudstikkere (ca. 40 stk.)
100 g. leverpostej • 1 stort æg • 1 - 1,5 dl. vand • stegte bacontern • 1,5 revet gulerod • 100 g. hvedemel  
100 g. havregryn

Varm ovnen op til 200 grader. Bland alle ingredienserne (undtagen hvedemel) med en håndmixer, indtil det har samlet sig. Bland hvedemelet (lidt ad gangen) sammen med den kompakte klump. Bliv ved med at ælte melet ind i klumpen, indtil det er blevet til en ensartet dej. Sæt dejen i køleskabet i en lille halvtime, så den bliver lettere at rulle ud. Tag dejen ud, drys mel på bordet og rul den ud indtil dejen er 0,5 cm. tyk. Udstik hundekiksene og sæt dem i ovnen i ca. 15 - 20 min. indtil de er gyldenbrune. 

Hundekiksene kan du sagtens lave i
forhånd og fryse ned.

JUL PÅ
BORDET

Har du styr på hvad du skal drikke
juleaften? Vi giver gode råd til, hvordan du finder den helt rigtige vin.
Du kan også lære hvorfor vi drikker som vi gør i julen. Det er nemlig en traditon der går langt
tilbage! Klik på de gyldne ikoner og lær meget mere om den danske jul.

MADSPILD
NEJ TAK

Står du med masser af rester fra
juleaften? Vi giver dig gode råd til hvordan du kan få spist op og undgå madspild.

Klik på pilene og se hvilke opskrifter der gemmer sig i snekuglen. Tryk på midten af snekuglen, for at se hele opskriften.

  • Ingredienser
    2 løg
    olie
    1,25 kg kartofler
    500 g kød
    salt
    peber
    rødbede
    purløg
    æg
    engelsk sauce

    Opskrift
    Skær løgene i tern og steg dem sprøde i olie på en pande. Hæld over på et fad.
    Skræl kartoflerne og skær dem i små terninger.
    Steg dem møre og sprøde i olie. Hæld dem over på fadet.
    Skær kødet i tern og steg det sprødt.
    Vend løg og kartofler med kødet på panden, varm igennem og smag til med salt og peber.
    Servér straks med alt, hvad der hører sig til efter din smag.

    kilde: Irma

  • Ingredienser
    200 g frisk rødkål
    1 spsk. koldpresset rapsolie
    2 spsk. rosiner
    2 spsk. solsikkefrø
    1 spsk. hvidvinseddike
    Salt og sort peber
    4 grovboller
    4 spsk. mayonnaise
    4 tsk. sød sennep
    1 æble
    4-8 skiver kold flæskesteg

    Opskrift
    Snit rødkålen fint og vend med rapsolie, rosiner, solsikkefrø og hvidvinseddike. Smag til med salt og peber.
    Flæk bollerne og smør dem med mayonnaise og sennep. Skær æble i tynde skiver. Læg hver bolle sammen med rødkålssalat, ribbenssteg og æble.
    Servér straks med alt, hvad der hører sig til efter din smag.

    kilde: Meny

FLÆSKESTEG

Flæskestegen kan dagen efter
juleaften godt være en anelse tør. Det er derfor en god idé, at kombinere det tørre stykke kød med noget, som kan give kødet fedme og saft. Det kan man enten gøres ved at tilføje mayo, rødkål, syltede agurker eller smør/olie.

  • Ingredienser
    ristede hasselnøddekerner
    pære
    200 g grødris
    1,5 l. sødmælk
    1 tsk. salt
    0,5 bundt frisk estragon
    200 g rørsukker

    Opskrift
    Bland alle ingredienserne i en tykbundet gryde og kog op ved svag varme. Rør jævnligt i gryden, så mælken og risene ikke brænder på. Når risene er møre, men stadigvæk har en lille smule bid, er grøden færdig. Det tager cirka 35 minutter. Smag til med salt. Server grøden med pære skåret i tern, ristede hasselnøddekerner og
    estragonsukker.

    Estragonsukker
    Skyl den friske estragon, og dup den tør med et viskestykke. Fjern stilke. Blend sammen med rørsukker. Sukkeret holder sig i et par dage i køleskab.

    kilde: irma

  • Ingredienser
    Risengrød

    Makronbund:
    2 stk. Æggehvider
    100 g Sukker
    75 g Finthakkede mandler
    1 spsk. Hvedemel

    Iscreme:
    6 stk. Pasteuriserede æggeblommer
    1 spsk. Vaniljesukker
    2 dl Piskefløde
    Hvid chokoladesauce:
    100 g Superior hvid chokolade, hakket

    Opskrift
    Kog en portion risengrød som anvist på emballagen, og lad den køle helt af. Grøden må gerne være meget fast. Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukker og pisk til marengsen er sej. Vend mandler og mel i dejen, og smør den på et stykke bagepapir, så det passer med størrelsen på formen. Brug en springform, rugbrødsform eller en lille bradepande. Bag den ca. 25 minutter ved 150°C. Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker sammen. Rør risengrøden og de hakkede mandler i æggemassen, og vend til sidst forsigtigt flødeskum i. Beklæd formen med bagepapir eller plastfolie, og kom iscremen i formen. Læg makronbunden på som låg. Frys isen til den er fast og skærbar, vend den ud på et fad, og skær den i skiver. Smelt chokoladen i fløden, og server chokoladesaucen til isen.

    kilde: Føtex

  • Ingredienser
    2,5 dl. Irmas Økologisk Grød
    1 æg
    3 spsk. hvedemel
    smør til stegning
    rørsukker

    Opskrift
    Lav grøden efter anvisningen på emballagen, og lad den blive kold. Rør grøden med æg og hvedemel. Steg nu grøden som små klatkager i smør, til de er godt gyldne og gennemstegte. Serveres lune drysset med rørsukker.

    kilde: irma

RISALAMANDE

Det er næsten uundgåeligt, at der ikke er en portion risengrød eller risalamande tilbage efter den store julemiddag. Undgå at smide risalamanden ud, ved at holde tilbage med risengrøden. Hav delelementerne (flødeskum, vanilje, hakket mandler og risengrød) klar til juleaften, og justér størrelsen af risalamanden efter behov på selve aftenen.

  • Ingredienser
    150 g Bacon
    2 rl. Pizzadej
    0.5 brik Pizzasauce
    75 g Dole baby spinat
    2 ps Frisk mozzarella á 125 g
    0.5 gl. Grillede artiskokker
    Andekød skåret i tern

    Opskrift
    Tænd ovnen og varm den op til 250ºC. Skær baconen i meget tynde skiver med en skarp kniv og steg den halvt. Udrul dejen med bagepapiret ud på en bageplade. Smør pizzabundene med pizzasauce og fordel spinaten oven på. Skær osten i tynde skiver og læg den oven på. Fordel bacon, artiskokker, kød og halve tomater på pizzaerne og bag dem ca. 8-10 min., til osten er smeltet og bunden sprød og gylden i kanten. Server gerne med ekstra salat.

    kilde: Føtex

  • Ingredienser
    1 andeskrog
    2 porrer
    1 gulerod
    2 l vand
    400 g søde kartofler
    3-4 kviste timian
    1 dåse bønner
    300 g kål
    300 g plukket andekød
    Salt og sort peber
    Persille eller andre krydderurter til drys

    Opskrift
    Kom andeskroget i en gryde med den øverste grønne del af porrerne og guleroden skåret i grove stykker. Dæk med ca. 2 liter vand og lad det simre i 2 timer. Sigt suppen og kassér skrog og urter. Skræl de søde kartofler og skær dem i tern. Kom dem i suppen sammen med timian og ca. 1 tsk. groft salt og lad det simre i 10 min. Tilsæt den lyse del af porrerne skåret i tynde skiver, bønner, kål og andekød og lad suppen simre videre i 10 min. Smag til med salt og peber og servér med drys af krydderurter.

    kilde: Meny

  • Ingredienser
    4 dl jasminris
    6 dl vand
    ½ tsk. salt
    1 broccoli
    1 bdt. forårsløg
    1 fed hvidløg
    1 spsk. vindruekerneolie eller kokosolie
    600 g and (hakket)
    1 spsk. hakket ingefær
    1 dl hoisinsauce
    2 spsk. soja
    1 håndfuld thaibasilikum (kan erstattes med alm. basilikum)
    2 spsk. ristede sesamfrø

    Opskrift
    Kom jasminris og vand i en gryde sammen med salt. Når det koger, sænkes temperaturen og risene simrer under låg i 12 min. Sluk for varmen og lad risene trække i 10 min.
    Skær imens broccoli i buketter og skær forårsløg i skiver. Hak hvidløget fint. Varm olien i en wok og kom kødet i. Tilsæt hvidløg, ingefær og broccoli og vend det rundt i wokken. Efter et par minutter tilsættes hoisinsauce og soja. Lad retten varme igennem og server med drys af iturevet thaibasilikum og sesam og med jasminris til.


    kilde: Meny

ANDESTEG

Anden er et lækkert lækkert stykke kød - også dagen efter. Det smagfulde kød kan bruges på mange måder, som heller ikke er for “julet”. Resterne fra andestegen smager specielt godt i japanske eller thailandske retter. Ved at bruge kødet i retter, hvor der er væske eller fedt til stede, kan man gøre kødet mindre tørt og nemmere at spise. Giv kødet ny karakter med østerssovs, fond eller olie.

  • Ingredienser
    4 dl jasminris
    6 dl vand
    ½ tsk. salt
    1 broccoli
    1 bdt. forårsløg
    1 fed hvidløg
    1 spsk. vindruekerneolie eller kokosolie
    600 g and (hakket)
    1 spsk. hakket ingefær
    1 dl hoisinsauce
    2 spsk. soja
    1 håndfuld thaibasilikum (kan erstattes med alm. basilikum)
    2 spsk. ristede sesamfrø

    Opskrift
    Kom jasminris og vand i en gryde sammen med salt. Når det koger, sænkes temperaturen og risene simrer under låg i 12 min. Sluk for varmen og lad risene trække i 10 min.
    Skær imens broccoli i buketter og skær forårsløg i skiver. Hak hvidløget fint. Varm olien i en wok og kom kødet i. Tilsæt hvidløg, ingefær og broccoli og vend det rundt i wokken. Efter et par minutter tilsættes hoisinsauce og soja. Lad retten varme igennem og server med drys af iturevet thaibasilikum og sesam og med jasminris til.


    kilde: Meny

  • Ingredienser
    8 pigeonæbler
    400 g rødkål
    1 + 1 spsk. Olivenolie
    150 g friske eller frosne tranebær
    Salt og sort peber
    4-6 blade salvie
    ½ flute
    150 g gedeost i rulle
    1 bakke feldsalat eller anden salat
    2 spsk. rødvinseddike

    Opskrift
    Del æblerne i kvarte og fjern kernehus. Snit rødkålen groft. Steg kål og æbler i 1 spsk. olie på en pande. Tilsæt tranebær og krydr med salt, peber og salvie. Steg videre et minut og sluk så for varmen. Skær flute i skiver og kom skiver af gedeost på. Dryp med resten af olien og gratinér i ovnen ved 200°C i 10 min. Anret de lune æbler og kål oven på feldsalat og dryp med eddike. Kom lune gedeostcroutoner på toppen.

    kilde: Meny

  • Ingredienser
    300 g perlebyg
    olie til stegning
    1 stk. løg
    6 dl bouillon
    150 g bacon
    2 stk. æbler
    0.5 stk. rødkål
    0.5 bdt. frisk timian
    salt, peber
    50 g grofthakkede valnødder

    Opskrift
    Sauter hakket løg i lidt olie til løgene er klare. Tilsæt perlebyg og varm dem godt igennem. Hæld bouillon ved, kog op og læg låg på. Lad det simre under låg i 15 min. Del hver baconskive i 4 lige store stykker og steg dem på panden sammen med æbler i tern til det er gyldent. Snit kålen og kom det ved baconen sammen med timianblade. Steg endnu 3-4 min. og bland med perlebyg. Varm det hele godt igennem og smag til med salt og peber. Drys med valnødder og server med brød.

    kilde: Føtex

RØDKÅLEN

Fik du ikke kogt al rødkålen og står du nu med et kålhoved, som du ikke helt ved hvad du skal bruge til? Rødkål er en fantastisk råvare til salater, da det giver en frisk og sprød smag. Prøv derfor at kombinere kålen med friske frugter og nødder, som giver sødme til kålens skarpe eftersmag. Hak altid kålen i meget fine strimler.  På den måde undgår du, at kålen er for fremtrædende smagsmæssigt i retten.